Slovenija je od julija 2021 do konca decembra 2021 predsedovala Svetu Evropske unije.

Na Upravni akademiji smo pripravili Program usposabljanja za potrebe predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU 2021.

Namen usposabljanj: izboljšanje znanja in veščin javnih uslužbencev, potrebnih za uspešno izvedbo predsedovanja in za dolgoročno izboljšanje njihove strokovne usposobljenosti.

Usposabljanja so potekala v treh glavnih sklopih, ki so vključevali vsebine EU (poznavanje institucij EU in postopkov odločanja ter program slovenskega predsedstva), posebne veščine za predsedovanje (vodenje sestankov, komuniciranje in protokol ipd.) in tuja jezika (angleščina in francoščina): 

1. EU VSEBINE

2. VEŠČINE IN JEZIK

3. VEŠČINE

Usposabljanja so se izvajala v obliki krajših seminarjev in delavnic (1 do 3 dni) ter krajših jezikovnih tečajev – v živo (Ljubljana in Bruselj) in na daljavo (Zoom in MS Teams). Izvajali so jih tuji izvajalci, slovenski izvajalci (usposabljanja s področja veščin), slovenski javni uslužbenci z izkušnjami v delovnih telesih in odborih institucij EU oziroma v Stalnem predstavništvu RS pri EU v Bruslju, predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, Protokola Republike Slovenije in Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje ter predstavniki Generalnega sekretariata Sveta, Evropskega parlamenta in Evropske komisije.

Uporabljale so se interaktivne učne metode s poudarkom na simulaciji praktičnih primerov in aktivni vlogi udeležencev. Usposabljanja so potekala v angleškem in slovenskem, delno pa tudi v francoskem jeziku.

Potek izvajanja usposabljanj je močno zaznamovala epidemija covid-19 in z njo povezane omejitve. Večina usposabljanj je bila zato izvedena na daljavo, kar 72 odstotkov. 

Poročilo izvedenih usposabljanj za PSEU 2021 je dostopno na sledeči povezavi

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani Upravne akademije potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih najdete v splošnih pogojih uporabe.