Ministrstvo za javno upravo se zavezuje, da bo omogočalo dostopnost portala Upravne akademije v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom.

 

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na Informacijski sistem eUA, ki je sestavljen iz spletnega mesta Upravne akademije in spletnega portala eUA.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

 

Stopnja skladnosti

Informacijski sistem eUA je delno skladen z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

 

Nedostopna oziroma manj dostopna vsebina

Dostopnost portala spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

 • dokumenti v formatu PDF (navodila za uporabnike in izvajalce, letna poročila, gradiva, prijavnice na strokovne izpite, potrdila o zaključenem usposabljanju),
 • v celoti oblikovane spletne prijave in nekatera gradiva za udeležence usposabljanj,
 • videopomočniki za uporabo portala eUA,
 • del besedila v nogi spletne strani in na nekaterih pasicah ima slabše kontrastno razmerje. 

Morebitne prilagoditve bi predstavljale nesorazmerno breme, saj so dokumenti namenjeni ozki ciljni javnosti, nekateri od dokumentov pa vsebujejo tudi zelo veliko kompleksnih grafičnih elementov. V prihodnje bomo ob uvajanju večjih sprememb informacijskega sistema skrbeli, da bomo te v čim večji meri prilagajali tudi ranljivim skupinam. Prav tako bomo ob večji prenovi informacijskega sistema dodatno povečali kontrastno razmerje v nogi spletne strani in na naslovnih pasicah. 

 

Priprava izjave o dostopnosti

 • Ta izjava je bila pripravljena 21. septembra 2020.
 • Uporabljena je bila metoda iz prve alineje točke (a) člena 3(1) Izvedbenega sklepa Komisije (EU) 2018/1523 – samoocena organa javnega sektorja.
 • Izjava je bila nazadnje pregledana 10. oktobra 2022.

 

Povratne in kontaktne informacije

Vse informacije, ki so dostopne v Informacijskem sistemu eUA lahko uporabniki dobijo na elektronskem naslovu upravna.akademija@gov.si.

Obvestilo o domnevno nedostopnih vsebinah in/ali zaprosilo za informacije o nedostopnih vsebinah nam lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Ministrstvo za javno upravo
Direktorat za kakovost
Upravna akademija
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana

gp.mju@gov.si

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

 

Izvršilni postopek

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko oddate prijavo na:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana

gp.irsid@gov.si

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani Upravne akademije potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih najdete v splošnih pogojih uporabe.