Republika Slovenija je z Mednarodno organizacijo za frankofonijo (MOF) sklenila Partnerski memorandum o nacionalni frankofonski pobudi 2019–2022. Memorandum spodbuja razširjanje znanja francoskega jezika in usposabljanje na področju francoskega jezika diplomatov in državnih uradnikov, pristojnih za področje mednarodnega sodelovanja.

Cilj jezikovnih usposabljanj je omogočiti ciljni publiki, da dosežejo zadostno raven znanja francoščine za uporabo v poklicnem okolju (udeležba na mednarodnih zasedanjih, razumevanje in oblikovanje gradiv v francoskem jeziku).

Usposabljanje, ki ga MOF sofinancira v višini 50 %, obsega skupinske tečaje, individualne tečaje, intenzivne tečaje v Franciji in Belgiji, tehnične in strokovne seminarje ter regionalne seminarje.

Za Slovenijo je naslednje štiriletno obdobje še posebej pomembno, saj bo usposabljanje iz francoskega jezika osredotočeno na potrebe predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

V usposabljanje iz francoskega jezika je bila v obdobju 2015–2018 vključena večina državnih organov, usposabljalo pa se je okrog 400 udeležencev, in sicer 212 v skupinskih tečajih, 57 v individualnih tečajih, 102 v tehničnih in strokovnih seminarjih in 17 v intenzivnih tečajih v Franciji in Belgiji.

Upravna akademija kot nacionalna inštitucija za usposabljanje vodi koordinacijo in izvedbo usposabljanj s področja francoskega jezika.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani Upravne akademije potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih najdete v splošnih pogojih uporabe.