Mag. Saša Jazbec

Saša Jazbec je magistrica ekonomskih znanosti s področja listinjenja premoženja, zaposlena v Ministrstvu za finance. Od 2014-2017 je kot generalna direktorica Direktorata za proračun vodila upravljanje in konsolidacijo javnih financ, od 2017 do 2020 pa je bila v dveh vladah državna sekretarka, zadolžena za področja upravljanja državnega proračuna in javnih financ sektorja država, javnega računovodstva, nadzora proračuna in javnih plačil. V tem obdobju so bili s proračunsko ekipo ključni predlagatelji ukrepov za javnofinančno konsolidacijo, prav tako se je pobliže seznanila z davčnim, pokojninskim in zdravstvenim sistemom ter sistemoma socialne varnosti in plač v javnem sektorju. 

Zavzema se za učinkovito porabo javnega denarja, za k ciljem in merljivim kazalnikom usmerjen proračun ter za dolgoročno vzdržnost in transparentnost javnih financ. Pod njenim vodstvom je bila vzpostavljena spletna stran https://proracun.gov.si, kjer so dnevno dostopni osveženi podatki o stanju v državnem proračunu (prihodkih in odhodkih), desetletna zgodovina javne porabe po posameznih področjih in vsi projekti v teku, ki se sofinancirajo iz državnega proračuna. Zdaj se intenzivneje ukvarja s finančnim opismenjevanjem in je avtorica poljudnih člankov s področja javnih financ. Zagovarja tezo, da so javne finance naš denar in da je prav, da vemo, kaj se z njim dogaja. Na svoji poklicni poti se je ukvarjala s trgi dolžniških vrednostnih papirjev in izvedenih finančnih instrumentov, upravljanjem deviznih rezerv, premoženja in tveganj ter poslovnim svetovanjem. 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani Upravne akademije potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih najdete v splošnih pogojih uporabe.