Mag. Aleš Veršič

Mag. Aleš Veršič je zaposlen na Ministrstvu za javno upravo, Direktoratu za informacijsko družbo. Je diplomirani geograf ter magister znanosti s področja politologije, kjer je uspešno zagovarjal magistrsko delo z naslovom E-storitve javne uprave s pomočjo geografskega informacijskega sistema (GIS) na Agenciji za okolje.

Njegova glavna naloga je vodenje IT projektov na Ministrstvu za javno upravo. Z odpiranjem in vodenjem podatkov se ukvarja že od 2003.

Ste vedeli, da je Slovenija v indeksu OECD OurData na 10. mestu? Slovenija je leta 2019 skočila z 19. na 10. mesto.

Ta dosežek, na katerega je najbolj ponosen, je posledica prenove sistema odpiranja podatkov v javnem sektorju in vzpostavitev slovenskega ekosistema odprtih podatkov s katerim smo uspeli Slovenijo uvrstiti med naprednejše države znotraj EU in OECD držav.

Je vodja ekipe za odprte podatke, katere cilj je ustvariti sodoben sistem odprtih podatkov, ki bi bil hrbtenica ekosistema odprtih podatkov Slovenije.

V preteklosti je na Agenciji za okolje uspešno izvedel pilotni projekt za vzpostavitev sistema nadzora kakovosti okoljskih prostorskih podatkov na podlagi ISO 19113 in 19114.

Vodil je tudi ekipo s katero so uspešno vzpostavili okoljski sistem za distribucijo prostorskih podatkov in Atlas okolja.

Ker je po duši geograf, mu je blizu tudi prostorski prikaz okolja, v katerem živimo. Vodil je skupino izjemnih sodelavcev, s katerimi so vzpostavili GIS portal: https://gisportal.gov.si/portal. Med drugim smo odprli stare vojaške zemljevide "Spezialkarte der Oesterreichischen-Ungarnischen Monarchie" v merilu 1: 75.000 iz let 1880 in 1914 in del frančiškanskega katastra iz obdobja 1818-1828. Na ta način smo slovenskim državljanom omogočili lažji dostop do arhivskih podatkov iz slovenske zgodovine.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani Upravne akademije potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih najdete v splošnih pogojih uporabe.