Splošno o portalu eUA


1. Čemu je namenjen portal eUA?

Portal eUA vam omogoča prijavo na dogodke Upravne akademije – omogoča vam vnos prijave, vpogled v podatke in do zaključka prijave tudi njihovo spreminjanje.

 


2. Kako pridem do portala eUA?

 Do portala eUA pridete na naslednja načina:
1. Neposredno s spletne strani posameznega usposabljanja, na katero se želite prijaviti: preko gumba »Prijavite se«. 
2. Preko gumba eUA (Vstop v e-okolje) na desni strani spletne strani UA.

 


3. Kakšno avtentikacijo potrebujem za prijavo na portal eUA?

Avtentikacijo (prijavo) izvedete s pomočjo storitve za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS. Za prijavo na portal eUA se morate avtenticirati (prijaviti):

  1. z uporabniškim računom,
  2. s kvalificiranim digitalnim potrdilom
  3. z mobilno identiteto smsPASS
  4. z osebno izkaznico z mobilno aplikacijo
  5. z osebno izkaznico s čitalnikom kartic
  6. s Halcom One
  7. z Recomo

4. Portal eUA za prijave se ne odpre. Kaj lahko naredim?

Spletna stran Upravne akademije (http://ua.gov.si) in portal eUA            (https://eua-prijave.gov.si) sta preizkušena za delovanje na spletnih brskalnikih Chrome (različica 45 in novejše), Mozilla Firefox (različica 41.0 in novejše), Edge, Safari (različica 8 in novejše) in Opera (različica 33 in novejše).

Za pregled in tiskanje nekaterih objavljenih dokumentov potrebujete bralnik datotek PDF (npr. program Adobe Acrobat Reader, ki je na voljo preko svetovnega spleta in je za osebno uporabo brezplačen). Za pregledovanje spletnih strani ne potrebujete drugih programskih dodatkov, za uporabo nekaterih funkcionalnosti pa morate imeti vključen Java Script, ki je že vgrajen v vašem brskalniku.

 

 

5. Pojavi se težava  "Spletno mesto du-sts.gov.si je nepričakovano prekinilo povezavo"

1. Če ste izven omrežja HKOM, preverite ali vam internet dela. 

V primeru, da vam ne deluje, vas prosimo, da se obrnete na svojo IT-službo, saj mora biti odprta pot do du-sts.gov.si (port 443).


2. Če ste v omrežju HKOM, preverite nastavitve proxy v brskalniku Internet Explorer. 

Pomembno je, da imate med izjemami navedeno *.gov.si

V primeru, da vam vseeno ne deluje, vas prosimo, da se obrnete na svojo IT-službo, saj mora biti odprta pot do du-sts.gov.si (10.81.104.33, port 443).

 

6. Ali spletna stran Upravne akademije in portal eUA delujeta na mobilnih napravah?

Spletne strani Upravne akademije preizkušeno delujejo na mobilnih napravah, medtem ko portal eUA (aplikacija) ni prilagojena delovanju na mobilnih napravah.

Oddaja prijave in odjave

7. Kako se prijavim na usposabljanje Upravne akademije?

Prijavo na usposabljanje na Upravni akademiji lahko izvedete:
• neposredno preko gumba »Prijavite se« na spletni strani izbranega usposabljanja ali
• preko gumba eUA (Vstop v e-okolje) na spletni strani UA (gumb je desno zgoraj na spletni strani UA), kjer po prijavi v portal eUA izberete možnost »Moje prijave«.

Postopek prijave je bolj natančno opredeljen na povezavi in v videopomočniku

 

8. Kako prijavim več oseb na usposabljanje?

Če želite prijaviti drugo osebo ali več udeležencev z eno prijavo, boste potrebovali dvofaktorsko avtentikacijo (prijava s certifikatom ali s SMS-Pass-om). V takem primeru se vam bo v prijavi prikazal korak »Udeleženci«.

 

9. Kako se odjavim od usposabljanja?

Odjavi vas lahko samo oseba, ki vas je prijavila in to samo v roku za odjavo.

1. Pojdite na meni »Moje prijave«.
2. Če je prijavljen samo en udeleženec, izberite prijavo in v orodni vrstici izberite »Prekliči«.
3. Če je prijavljen več kot en udeleženec, izberite prijavo in v orodni vrstici izberite »Vpogled«. Nato se v prijavi premaknite na korak »Udeleženci«. S seznama izberite udeleženca, ki ga želite izbrisati in kliknite na gumb »Izbriši«.                             4. Nato pritisnete gumb »Naprej«. Prijava vas vodi do končnega koraka, kjer potrdite spremembe.

10. Dobil/-a sem e-sporočilo za potrditev osebnih podatkov. Kako to storim?

Vpis osebnih podatkov naredi udeleženec osebno.

1. Pojdite na meni »Moje prijave«.
2. Izberite prijavo na kateri želite urediti osebne podatke in v orodni vrstici izberite gumb »Uredi osebne podatke«.
3. Pojavi se vam zaslon za vnos polj z dodatnimi podatki. Izpolniti morate vsa vnosna polja.

Postopek je bolj natančno opredeljen na povezavi in videopomočniku. 

 

11. Kako se prijavim na termin, ki je razpisan samo za naš organ, ali na dogodek po naročilu?

Prijava udeležencev na dogodek, ki je organiziran samo za določen organ, je možna samo prijaviteljem, ki imajo v svojemu uporabniškemu računu izpolnjeno polje »Status zaposlitve« (to polje sicer ni obvezno) in izbranega delodajalca, ki mora biti enak organu, za katerega je dogodek namenjen. Natančna navodila se nahajajo na naslovu: https://ua.gov.si/media/1390/navodila-is-eua-izvedba-po-naro%C4%8Dilu.pdf 

 

12. Na spletni strani Upravne akademije je objavljen termin, vendar se v prijavi ne vidi. Zakaj?

Če termin ni viden na prijavi, se na ta termin ne morete več prijaviti. Morda se je termin med tem že zapolnil.

13. Kako spremenim plačnika na prijavi?

Plačnika po zaključeni prijavi ni mogoče spremeniti. Če želite spremeniti plačnika, je treba prijavo izbrisati in pripraviti novo prijavo z drugim plačnikom.

14. Kako dodam naročilnico na že poslano prijavo?

Naročilnice po zaključeni prijavi ni mogoče spremeniti. Če želite dodati naročilnico, je treba prijavo izbrisati in pripraviti novo prijavo z drugim plačnikom.

15. Kaj je prijava na naslednji termin?

S funkcionalnostjo "Prijava na naslednjo izvedbo" izkažete interes za udeležbo na določenem dogodku iz kataloga UA, ki trenutno nima razpisanega termina. 

Postopek je bolj natančno opredeljen na povezavi in videopomočniku. 

16. Kako zamenjam udeleženca na prijavi?

Zamenjavo udeleženca lahko izvede samo oseba, ki je prijavo oddala. Ta korak je možen le do tri dni pred pričetkom usposabljanja.

1. Izberite meni »Moje prijave«.
2. Izberite prijavo, na kateri želite spremeniti udeležence, in v orodni vrstici izberite »Vpogled«.


3. Odpre se vam prijava z vsemi podatki. Nadaljujete na stran »Udeleženci«.
4. Izberite udeleženca, ki ga želite izbrisati, in v orodni vrstici izberite gumb »Izbriši«.


5. Vpis novega udeleženca poteka enako kot pri novi prijavi. Vpišete ime, priimek in e-naslov udeleženca ter pritisnete gumb »Najdi«. Če v sistemu podatki o udeležencu že obstajajo, se izpišejo na zaslonu – s klikom na gumb »Dodaj« se udeleženec doda na seznam. Če pa podatki o udeležencu še niso v sistemu, jih dopolnite – poleg imena, priimka in elektronskega naslova udeleženca dodate še ime, ki bo navedeno na potrdilu (ki vključuje tudi morebiten znanstveni naziv, npr. dr.) in označite spol udeleženca. Udeleženca tudi v takem primeru dodate na seznam s klikom na gumb »Dodaj«.
6. Vnesete lahko le toliko udeležencev, kolikor je prostih mest na usposabljanju oziroma kolikor mest kot ste jih zasedli s prijavo.
7. Nato pritisnete gumb »Naprej«. Prijava vas vodi do končnega koraka, kjer potrdite spremembe.

 

 

Usposabljanja na daljavo

  

17. Kako potekajo usposabljanja na daljavo?

Na Upravni akademiji v svojo ponudbo vključujemo tudi možnost usposabljanj na daljavo. Za usposabljanja na daljavo – srečanja v živo bomo na Upravni akademiji uporabljali orodja Microsoft Teams in Zoom

   

18. Kako se priklopim na Usposabljanje na daljavo (Teams)?

Povezavo boste dobili v opomniku, ki ga bomo poslali z poštnega naslov upravna.akademija(at)gov.si 3 dni pred usposabljanjem.
V povabilu na srečanje izberite pridruževanje srečanju Microsoft Teams (Join Microsoft Teams Meeting), ki ga želite sprejeti na stran, kjer lahko izberete, ali se želite vključiti v splet ali prenesti namizni program.

Bolj podrobna navodila so na povezavi.

    

19. Kako se priklopim na Usposabljanje na daljavo (Zoom)?

Usposabljanju na daljavo se pridružite s klikom na povezavo, ki jo boste dan pred usposabljanjem prejeli v vabilu Upravne akademije, poslanem na vaš elektronski naslov.

Bolj podrobna navodila so na povezavi.

20. Ali lahko gledam predavanje s katerekoli naprave?

Čeprav lahko MS Teams/Zoom uporabljate tudi preko mobilnega telefona ali tablice, priporočamo, da se usposabljanja na daljavo udeležite preko računalnika. Na računalniku je namreč aplikacija bolj pregledna, lažje boste ohranili pregled nad predstavitvijo oziroma izvajalcem, hkrati pa sodelovali pri klepetu in morebitnih vajah preko zunanjih aplikacij.

21. Ali nujno potrebujem mikrofon in kamero?

Za udeležbo na usposabljanju na daljavo potrebujete računalnik s zvočnikom in dobro internetno povezavo. Pri manjših delavnicah je pripročljivo imeti kamero in mikrofon.

22. Kaj potrebujem za udeležbo na usposabljanju na daljavo?

Za udeležbo na usposabljanju na daljavo potrebujete računalnik s zvočnikom in dobro internetno povezavo. Pri manjših delavnicah je priporočljivo imeti kamero in mikrofon.

23. Ali lahko gledam predavanje s domačega računalnika?

Da. Lahko gledate s kateregakoli računalnika na katerem imate povezavo.

 

24. Kako se podpišem na seznam udeležencev pri usposabljanju na daljavo?

Svojo prisotnost potrdite z izpolnitvijo kratkega vprašalnika, ki ga boste med usposabljanjem prejeli preko povezave v funkciji Pogovor/Klepet v srečanju (Conversation). Vpisali se boste s vpisom imena in priimka v polje. Za vpis potrebujete le tipkovnico.

 

 

25. Kje najdem povezavo do usposabljanja na daljavo?

Povezavo ste dobili v opomniku, ki smo ga poslali z upravna.akademija(at)gov.si tri dni pred usposabljanjem. Če opomnika niste prejeli, nam prosim sporočite.

 

Osebni profil in dostopanje do gradiva

   

26. Kako dostopam do urnika in gradiva usposabljanja?

Do urnika in morebitnega gradiva dostopate s prijavo v informacijski sistem eUA na povezavi. Bodite pozorni, da se prijavite z elektronskim naslovom s katerim ste prijavljeni na usposabljanje. Po prijavi boste v polju »Moja usposabljanja in izpiti« videli vsa usposabljanja, na katera ste prijavljeni. Kliknite na željeno usposabljanje in v zavihku Gradiva poiščite urnik in morebitno gradivo. Natančnejša navodila so na voljo na strani Pomoč uporabnikom.

   

27. Kje vidim svoja potrdila o udeležbi na dogodkih?

1. V osnovnem pregledu izberite profilno sliko v levem kotu spodaj.
2. Odpre se meni, nato izberite »Moj profil«.
3. V meniju se pojavi zavihek »Potrdila«.

28. Na portalu eUA sem imel/-a potrdilo o udeležbi na dogodku (npr. usposabljanju), sedaj tega potrdila ni več. Zakaj?

   

Na portal eUA se niste prijavili z istim SI-PASS uporabniškim računom. Za prijavo na portal eUA uporabite isti SI-PASS uporabniški račun s katerim ste bili prijavljeni na dogodek.

29. Kako spremenim svoje osebne podatke v uporabniškem računu eUA?

1. V osnovnem pregledu izberite profilno sliko v levem kotu spodaj.

2. Nato se odpre meni na levi strani in izberete »Moj profil«.

3. V zgornjem meniju se pojavi zavihek »Moji podatki«. Spremenite lahko vse podatke. Nato izberite gumb »Shrani«.

 

30. V profilu se mi ne pojavijo usposabljanja na katera sem prijavljen. Kaj sedaj?

Bodite pozorni, da se prijavite z elektronskim naslovom s katerim ste prijavljeni na usposabljanje. S pravilnim elektronski naslovom morate imeti urejen SI-PASS račun. 

Postopek dodajanja dodatnega elektronskega naslov na SI-PASS račun je natančno opredeljen na povezavi in v videopomočniku

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani Upravne akademije potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih najdete v splošnih pogojih uporabe.